Public Subset Alias Turned Off After Dimension Rebuild

Post Reply
kenship
Posts: 110
Joined: Thu May 30, 2013 1:41 pm
OLAP Product: Cognos
Version: TM1 10.2
Excel Version: 2010

Public Subset Alias Turned Off After Dimension Rebuild

Post by kenship » Fri Jun 15, 2018 6:20 pm

Hi all,

I just found out that after rebuilding a dimension from load file, alias in dynamic subset will be turned off.

Is there any solution to this?

Kenneth

declanr
MVP
Posts: 1587
Joined: Mon Dec 05, 2011 11:51 am
OLAP Product: Cognos TM1
Version: PA2.0 and most of the old ones
Excel Version: All of em
Location: Manchester, United Kingdom
Contact:

Re: Public Subset Alias Turned Off After Dimension Rebuild

Post by declanr » Fri Jun 15, 2018 10:30 pm

Just rebuilding a dimension should not remove aliases from that dimensions subsets, if that is happening without any other actions then it would be a bug.
What i expect is happening is that the TI to rebuild the dimension also destroys and recreates the MDX subset from scratch, in which case TM1 would view it as a different subset and not know it should have an alias. If that is the case you just need to add a line to do a subsetaliasset function in the TI after the subset is created.

User avatar
Steve Rowe
Site Admin
Posts: 1790
Joined: Wed May 14, 2008 4:25 pm
OLAP Product: TM1
Version: 10.2.2., PAW
Excel Version: Nearly all of them

Re: Public Subset Alias Turned Off After Dimension Rebuild

Post by Steve Rowe » Sat Jun 16, 2018 9:59 am

I expect the alias is being recreated during the rebuild rather than just refreshed. Look the function attrdelete function and comment it out. If you have used the TI wizard you need to change the settings relating to the attribute.

User avatar
paulsimon
MVP
Posts: 621
Joined: Sat Sep 03, 2011 11:10 pm
OLAP Product: TM1
Version: 10.1.1 and 10.2.2
Excel Version: 2013

Re: Public Subset Alias Turned Off After Dimension Rebuild

Post by paulsimon » Sat Jun 16, 2018 10:41 am

Hi

If you look at the subset - has the Alias switch actually been turned off, or is it the case that the Alias switch is still set to show Aliases, but the Aliases are not present?

If it is the former then the dim build must have re-created the subset and not used SubsetSetAlias to assign the Alias.

If it is the latter another possibility is that the Aliases are being set by a rule in the }ElementAttributes_dim cube and that the dimension update has led to the rules being invalidated eg they might refer to a specific element that has been removed by the dim build. Check for any rules on the }ElementAttributes cube.

Regards

Paul Simon

kenship
Posts: 110
Joined: Thu May 30, 2013 1:41 pm
OLAP Product: Cognos
Version: TM1 10.2
Excel Version: 2010

Re: Public Subset Alias Turned Off After Dimension Rebuild

Post by kenship » Mon Jun 18, 2018 1:39 pm

Thanks! I'll include alias while rebuilding the dimension.

Post Reply